Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gobelinvarrásról dióhéjban

2008.03.26

 

Bevezetés

Kézimunkázni jó. Jó érzés, amikor az emberi kéz alatt szaporodik az öltés, színesedik a minta, alakul a forma, készül az alkotás. A gobelinvarrás is ilyen. Nagyon kedvelt kézimunka, kisgyermekektől a nyugdíjasokig minden korosztály szívesen tevékenykedik a gobelinvarrással.

Élvezet már magát a témát is megtalálni, s hozzá a megfelelő színeket kiválasztani. Aztán át kell gondolni a varrás sorrendjét, ami akár a varrás közben is változhat. Bátran kell dönteni a nemcsak a színhasználatról, hanem az adott minta kialakításáról is. Így fordulhat elő, hogy az azonos előnyomott minta ellenére különböző munkák születnek. Kétszer ugyanolyan gobelinképet még ugyanazon varró sem képes készíteni! Az alkotás varázsa, a kreativitás izgalma, ami megszállottá tudja tenni a gobelinvarrókat.

A hozzávalók


Kanava:
Sokféle gobelin alapanyag lehet - a lyuknagyságtól és az öltésszámtól függően - a hagyományos, nagylyukú gobelintől a tűgobelinig bezárólag. Mindkét fajta megvásárolható előfestett és leszámolható változatban is.
Fonal:
Leggyakrabban osztott hímzővel készül. Használati tárgyak varrásánál használatos a gyapjúfonal is.
Tű:
Tompa tűt, vagy merkelőtűt használunk, ami többféle méretben megvásárolható.
Ráma:
Nagyobb gobelinekhez álló ráma használata, míg a kisebb méretekhez asztali, vagy akár kézi rámák használata ajánlott, amelyre tűzőgéppel tűzzük rá az anyagot.


Öltéstechnikák


Háromféle öltéstechnika ismeretes a gobelinvarrásban. A munka színén mindhárom egyforma képet nyújt, a fonákján azonban jól megkülönböztethetők.Kép

Fél keresztöltés, vagy spóröltés:


A legegyszerűbb öltés. Balról jobbra haladva lentről felfelé, jobbról balra haladva fentről lefele öltünk, tehát csak jobbra dőlő öltéseket kell készíteni. Ilyenkor a hátoldalon függőleges vagy vízszintes vonalak keletkeznek. Ez a leggazdaságosabb megoldás a felhasznált fonalak mennyiségét tekintve.

 

 

 

 

 

Kép

Hagyományos gobelin-, gyöngy-, vagy petit point öltés:


Jobbról balra halad a munka, az öltésszem bal alsó sarkából a jobb felsőbe öltünk, majd ezt követően az így elkészített szemtől balra eső szemnél ugyanígy eljárva folytatjuk a hímzést. A hátoldala egészen más, függőleges vagy vízszintes vonalak helyett átlós szálakból álló, tömör felület jön létre, természetesen nagyobb a fonalfelvétele is.

 

 

 

 

Kép Átlós sorú gobelinöltés:


Mint nevében is benne van, átlósan halad fentről lefelé, majd vissza. Ez a fajta öltés húzza össze legkevésbé a vásznat, a többihez ajánlott a hímzőkeret használata. Hátoldala egymásra merőleges fonalszálak összefüggő képét mutatja.

 


 

 

 

 

A munka menete

Feszítsük ki kereten a gobelint, amit varrunk, így sokkal szebben fekszenek az öltések egymás mellett, azaz nem „megy el” a kép. Mindig a munka fonákja mutatja meg, hogy milyen ügyes a gazdája. A hátulja az eredeti képet kell kiadja. Ezt úgy érhetjük el, ha csomózást egyáltalán nem használ a készítő. A kezdőszál bújtatásával kell kezdeni a munkát, 4-5 öltésig alulról le kell fogni a szálat, így ráöltve nincs csomó. A befejezés hasonlóképpen visszaöltve történik, így szép sima a hátulja.

A gobelint balról jobbra, lentről felfelé vagy fentről lefelé átlósan öltjük. Balkezeseknél természetesen a balra döntött öltés esik kézre, ennek nincs jelentősége a képen, csak egyenletes legyen a szemnagyság.


Jó tanácsok


Első, gyakorló munkának kicsi és gépi festésű képet válasszunk. A gépi festésű gobelint egyszerűbb varrni, akik nem akarnak sokat bajlódni a mintával. A kézi festésű képek mintájával nehezebb dolgozni, de megéri, mert nagyon szépek.

Akár alakokról, akár egy csendéletról, vagy tájképekről van szó, az előtérben szereplő, részletes motívumokkal érdemes kezdeni, a hátteret később töltsük ki, nehogy utólag kelljen a megalkudnunk a mintában.

Bátran használjuk a színeket, merjünk változtatni a formán, ha ezt megkívánja, hiszen a saját remekművünk készül, ami tükrözi kreativitásunkat.
Egy képen belül, ha nem jön ki a minta, a nagy öltés mellé ne öltsünk kicsit. Próbáljuk meg az aprólékos mintákat ügyesen eltalálni (például portrékon a szemeket), nem szép egy munkán belül a különböző öltésnagyság.

Antik hatást egy-egy szín két közeli színárnyalatának összefogásával érhetünk el.

Amikor elkészült

A kivarrt képet a hátoldalán nedves ruhával gőzöljük át, amennyiben az egyik oldalra elhúzódott, az ellenkező irányba húzva vasaljuk, esetleg ismét kifeszíthetjük rámára a száradás idejére.

Keretnek a lakás hangulatának megfelelőt válasszunk. Vegyük figyelembe a helyiségben uralkodó hangulatot, díszítéseket, a többi képet, képkeretet. Bár manapság a lakberendezésben merészen ötvözik a klasszikus stílusokat a paraszti miliővel, vagy akár a modernnel, mégis szép.
Egy valamire azonban vigyázzunk, a keret soha ne vegye el a figyelmet a képről!

 

(A fotók forrása: www.xszemes.hu)

 

A mappában található képek előnézete Fonalátváltó táblázat