Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy megnyitóhoz

2008.04.15

 

 

Kép

 

Kiállításunk témája a gobelin. Sokan szeretik, sokan művelik, sokan talán szeretnének hasonló képeket készíteni, mint az itt kiállított képek.

 

Kiállítónk, Kolonics Ferenc 3 éve kezdett bele a gobelinképek készítésébe. Úgy kezdődött, hogy kisunokájával, Borbálával látogatást tettek szülőfalujában, Perkátán. Éva húgánál láttak először ilyen kézimunkát, ami nagyon megtetszett nekik. Éva mutatott nekik néhány képet, amit ő készített, néhány öltésvariációt, és – mivel a kis unoka azonnal varrni akart – kapott ajándékba egy kivarratlan képet. Ekkor indult meg a lavina. A kis unokának persze nem volt annyi ideje, hogy gyors haladást produkáljon. Aztán megegyeztek. Majd a papa kivarrja. Így hát, hamarosan elkészült az első mű. (Kislány kutyával). Aztán a következő kép az egyik kedvenc lett, ami a kiállítás mottóját képezi, a Gyümölcsszedők. És sorra készültek a képek, egyre több, 57 db kép készült el, ami kiállításunkon megtekinthető.

 

Mi visz rá egy 73 éves embert, hogy ilyen aprólékos munkát igénylő tevékenységbe kezdjen? Kolonics Ferenc nyugdíjas. Aktív éveiben a vasmű acélművében dolgozott, mint kétkezi fizikai munkás. Ott volt az első öntésnél, végigműszakolta az életét, és innen is ment nyugdíjba. Sosem tétlenkedett. Munkahelye mellett kertészkedett telkén, dolgozott az intercisai ásatásoknál, és tagja volt a vasmű önkéntes tűzoltó csapatának.

 

Felesége, Erzsi betegsége miatt háztartásbeli volt. A mama elfoglaltságként terítőket kezdett hímezgetni, ami nem sok sikerrel ment neki, mert a bal fele, - így a keze is - agyvérzés következtében lebénult. Ekkor vette a papa először a kezébe a tűt, és folytatta a munkát. Micsoda déja-vu érzés, ez úgy kezdődött, mint a gobelinkészítés! És rengeteg gyönyörű szép terítőt, varrt ki az elkövetkezendő években. Nagy örömét lelte bennük, ha műszak előtt felkelt, és csak egy szál cérnát elvarrt, már jól érezte magát arra a napra. És fontos volt, hogy a mama is örömét lelte az elkészült kézimunkákban. Aztán megteltek a polcok, asztalok és a szekrény is mindenféle kivarrt terítőkkel, amiket a mai napig féltve őriz.

 

Később, amikor már nyugdíjba vonult, újabb tevékenységet talált magának, a rongyszőnyegkészítést. Az elsőket egy ajtókereten készítette, aztán kapott a családtól ajándékba egy szövőkeretet. Felvetőfonalakat vásárolt, rongyokból tépéseket készített, és készültek a szőnyegek. Maga a tevékenység a fontos számára, hogy lefoglalja magát valamivel. Amikor a mama meghalt, az elfoglaltságnak még nagyobb jelentősége lett. Mint hallottuk, Feri bácsi mindig is tevékenykedett kézimunkák készítésében, de a gobelinkészítés okozza a legnagyobb örömet számára.

 

A kivarrnivaló kiválasztásánál kezdődik a gobelinkészítés. Amikor megtetszik neki egy kép, nem gondol arra, hogy nehéz-e kivarrni, csak az a fontos, hogy tessen neki. Fontosak számára a színek, a komolyabbakat kedveli. Az ár sem utolsó szempont, hiszen a gobelinkészítés nem olcsó tevékenység. Aztán hozzáválogatja a fonalakat, amiben a Zsoszi kollegái segítenek neki. És alig várja, hogy hazaérjen, hogy elkezdhesse a munkát. Ilyenkor előveszi szemüvegét, - amit az ócskapiacon vett, mert „írtak is egyet, de az leesik a fejemről”, kezébe veszi az apró tűt – „mert az a jó, ha minél kisebb a tű, mert megkíméli az anyagot” mondja ő – és nekiáll a kézimunkának. Sorról-sorra, foltról-foltra halad, egyre színesedik keze alatt az anyag. Nem tartja vissza sem a nyári kánikula, sem a téli sötét napok. Ha elkészül, boldogan mutatja lányának, vejének, unokáinak, hogy megint elkészült egy alkotás. Ilyenkor aztán viszi a képkeretezőhöz. Mert ki hallott már olyat, hogy egy képet összegöngyölve tároljunk, és ne nézegethessük, ha akarjuk?

 

Mindegyiket gyermekének tekinti, de – mint mindannyiunknak – vannak kedvencei. Kedvencei: mind, de a Gyümölcsszedők mellett leginkább A cigánylány hegedűvel, a Pihenő vadász, a Kalapos lány, az Elszabadult lovak, Tengerparton. Néha látogatója akad, olyankor boldogan mutogatja műveit. Hát, most eljött az idő, hogy a nagyközönség előtt is bemutatkozhat alkotásaival.

 

A jövő? „Csinálgatom lassan, elfoglalom magamat vele”- mondja.

 

MMK folyosógaléria, 2007. január 22.

 

Kép

 

A mappában található képek előnézete MMK Folyosógaléria, Dunaújváros